Podľa psychológa a autora viacerých kníh, Tima Elmorea, toto sú 2 najčastejšie chyby, ktoré robia rodičia pri výchove svojich detí.

Ak vám sto rodičov povie názor na výchovu detí, pravdepodobne medzi nimi nenájdete dva, ktoré by boli úplne totožné. Na tom však, samozrejme, nie je nič zlé. Problémom však je, že súčasťou výchovy detí sú často aj chyby rodičov, ktorými nevedome vedú svoje deti k zlyhávaniu a k neúspechu v dospelosti. Podľa psychológa Tima Emorea ide najčastejšie o tieto 2 chyby.

Článok pokračuje pod videom ↓

#1: Rodičia svoje deti až príliš chránia pred nebezpečenstvom

Žijeme vo svete, kde na nás číha nebezpečenstvo takmer na každom kroku. Je preto prirodzené a normálne, že každý rodič sa snaží svoje dieťa ochrániť v maximálnej možnej miere. Je to však až také prospešné, ako sa môže na prvý pohľad zdať?

Samozrejme, bezpečnosť dieťaťa by mala byť na prvom mieste. Európski psychológovia však zistili, že v prípade, že dieťaťu zakážete hrať sa vonku a nikdy nebude mať odreté kolená, či rozbitý nos, je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že v dospelosti bude trpieť nejakou fóbiou.

K detstvu totiž pády, zranenia a malé nebezpečenstvá neodmysliteľne patria. Nesnažte sa dieťa nadmerne ochraňovať a „doprajte mu“, aby na vlastnej koži pocítilo bolesť – v detstve fyzickú z menších zranení a pádov, v dospievaní psychickú, napríklad z nešťastných lások.

Bolesť je predsa tým, čo nás formuje. Ak budete svoje dieťa až príliš ochraňovať, môžete z neho vychovať dospelého človeka, ktorý bude svoje problémy s nízkym sebavedomím maskovať prehnanou aroganciou a agresivitou.

pexels.com

#2: Rodičia s dieťaťom nezdieľajú chyby, ktorých sa v minulosti sami dopustili

Druhou najväčšou chybou rodičov je to, ak sa snažia pred svojím dieťaťom vyzerať ako dokonalé a neomylné bytosti. V živote každého človeka však nastane obdobie dospievania, kedy si bude musieť prejsť mnohými ťažkosťami. Tými sa síce musí prebrodiť sám, ale to neznamená, že mu nemôžete podať pomocnú ruku.

Podeľte sa so svojím dospievajúcim dieťaťom o chyby, ktoré ste urobili v jeho veku. Vyhnite sa však poúčaniu a celý dialóg veďte v priateľskej rovine. Psychológovia sú presvedčení, že ak sa so svojím dospievajúcim dieťaťom porozprávate o chybách, ktoré ste spravili, bude sa na celú situáciu pozerať úplne inak.

Hlavne by ste nemali zabúdať na to, že síce nie ste jediným človekom, ktorý má na vaše dieťa vplyv, no určite by ste mali byť osobou, ktorej vplyv je najväčší.

Pozri aj: DÔLEŽITÉ JE MAŤ SITUÁCIU POD KONTROLOU. TOTO JE NAJLEPŠÍ PRÍBEH O VÝCHOVE DETÍ, AKÝ STE KEDY ČÍTALI

psych.sk (Henrieta Balázsová), brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov