Hospodárenie s peniazmi v dnešnej dobe nie je vôbec jednoduché.

Vždy sa nájde nejaký ten účet, ktorý treba zaplatiť, potreby do domácnosti, ktoré treba nakúpiť a človek si predsa z času na čas potrebuje urobiť aj radosť. Občas sa ani nenazdáme a výplata z nášho účtu akosi zmizne. Ako tomu zabrániť? Rada znie: „Myslite na peniaze, ktoré miniete, ako na hodiny vášho života.“ Znie to zvláštne, no skutočne to funguje.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nech sa snažíme akokoľvek, neraz sa nájde niečo, čo nás zláka skvelou akciou a až doma zistíme, že sme kúpili niečo, čo sme vlastne až tak veľmi nepotrebovali. Tieto výdavky zvyčajne nie sú veľké, no keby ste ich na konci roka všetky zrátali, možno by ste ostali prekvapení. Autorky knihy „Your Money or Your Life“ (v preklade Peniaze alebo život), Vicki Robin a Joe Dominguez, majú na tento problém nezvyčajné, avšak efektívne riešenie.

Myslite na peniaze, ktoré utrácate, ako na hodiny vo svojom živote.

Predstavte si človeka, ktorý pracuje na plný úväzok, to znamená 40 hodín týždenne, vďaka čomu ročne zarobí napríklad 9 600 eur. Taký človek by zarobil dajme tomu 800 eur mesačne, čo by bolo približne 5 eur na hodinu. Teraz odrátajme výdavky, ktoré dotyčná osoba vynaloží na všetky veci týkajúce sa práce, ako napríklad obedy, doprava, vhodné oblečenie, prípadne výdavky na starostlivosť o seba.

Foto: unsplash

Následne zrátajme všetky hodiny, ktoré sa osoba venuje práci aj po tom, čo oficiálna pracovná doba už skončila, či už je to sedenie v doprave alebo odpisovanie na emaily z domu. Zarátať by sa mali aj hodiny, ktoré človek potrebuje na to, aby sa dal po práci psychicky a fyzicky do poriadku. Veď keby nebol ťažko pracoval, nebol by taký vyčerpaný a mohol by sa pokojne venovať iným záležitostiam.

Po zrátaní všetkých tých hodín a odrátaní nevyhnutných výdavkov zarobí dotyčná osoba zrazu o polovicu menej na hodinu, ako to bolo pôvodne. Aj keď to neznie príliš dobre, práve vďaka tomuto poznatku môžete dostať svoje útraty aspoň ako-tak pod kontrolu. Predstavte si totiž, že zarobíte 5 eur na hodinu a máte chuť kúpiť si časopis. Spomeňte si, že na to, aby ste si tých 5 eur zarobili, musíte pracovať celú hodinu. Stojí vám hodina práce za to, aby ste si zalistovali v časopise?

Foto: unsplash

Alebo si predstavte, že si chcete kúpiť nové sako za 100 eur, pričom v skrini máte podobné, ktoré vám dokonale sadne. Ak zarábate 5 eur na hodinu, musíte odpracovať 20 hodín, čo je polovica týždennej pracovnej doby, aby ste si sako mohli kúpiť. 20 hodín života, ktoré vám už nikdy nikto nevráti.

Nehovoríme, že si nemáte kupovať vôbec nič. Samozrejme, útratám sa vyhnúť jednoducho nedá, no keď prepočítate útraty na hodiny, ktoré musíte odpracovať, dobre zvážite, či to nové sako skutočne za to stojí.

Výskumy napríklad dokazujú, že ľudia, ktorí míňajú na zážitky, sú šťastnejší ako tí, ktorí míňajú na veci. Nebolo by lepšie odpracovať tých 20 hodín, aby ste mohli neskôr ísť na výlet s priateľmi, ako si kúpiť kus oblečenia, ktorý možno nevyhnutne nepotrebujete?

Pozri aj: Tento psychologický dôvod vás presvedčí o tom, že peniaze by sme mali utrácať na zážitky, nie na veci

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov