Small talky už pre vás viac nemusia byť problémom.

Small talky. Pre niekoho príjemné odreagovanie, no pre väčšinu nočná mora. Každý sa obáva toho, že sa dostane do bodu trápneho, dlhého a nepríjemného ticha a nebude vedieť, ako ho prerušiť a začať novú konverzáciu. Small talky o bezvýznamných veciach pre vás však už nemusia byť problémom. Stačí poznať niekoľko trikov, vďaka ktorým sa rozhovor opäť rozprúdi a dokonca sa stane zaujímavejším (alebo aspoň znesiteľnejším).

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Hneď na začiatku načnite nejakú hlbšiu tému

Mnohí ľudia nenávidia small talky, ale zato obľubujú hlboké konverzácie o vážnejších témach. Ak aj vy patríte do tejto skupinky, toto je presne pre vás. Aj keď sa jedná o drobný rozhovor, nemusíte sa rozprávať iba o počasí, ak nechcete. Skúste hneď načať nejakú hlbšiu tému, o ktorej viete, že sami sa dokážete rozhovoriť, dokážete povedať svoj názor a zaujíma vás aj názor iného. A uvidíte, že sa z toho nakoniec môže stať naozaj dobrý a prínosný rozhovor pre obe strany.

#2 Vložte do konverzácie trochu úsilia

Alebo inými slovami, nemusíte tam jednoducho len tak stáť a pritakávať o sto šesť na každé slovo, ktoré ten druhý povedal. Namiesto toho vmiesite do rozhovoru trochu inej energie. Nepozerajte sa na rozhovor ako na nepríjemnú činnosť, ktorú musíte prežiť, skúste to skôr brať ako niečo, čo sa deje práve teraz. Usmievajte sa, buďte pozitívni, otvorení a naozaj sa venujte osobe, s ktorou sa rozprávate. Pretože každý sa rád rozpráva s charizmatickým človekom.

unsplash.com

#3 Pýtajte sa. A potom sa pýtajte ešte viac

Väčšina ľudí začína konverzáciu slovami: „No čo, ako to ide?“ A potom nasleduje odpoveď: „Ale vieš čo, celkom fajn.“ A tam to niekde aj skončí. Je hádam jasné, že takéto otázky, ktoré nedávajú druhej strane mnoho možností na to, aby začala rozprávať, určite konverzácii nepomôžu. Namiesto toho sa skúste pýtať inak. Pýtajte sa tak, aby ste nedostali odpoveď len ÁNO alebo NIE. Pýtajte sa tak, aby keď vám ten druhý niečo odpovie, vy ste sa mohli pýtať znova.

#4 Zmeňte svoj postoj ohľadom konverzácie

Keď si budete neustále hovoriť, že small talky nie sú pre vás, a že sú úplne hlúpe, tak tomu začnete v konečnom dôsledku aj veriť a samozrejme, že sa vám nebude dariť. A pritom všetko, čo stačí urobiť je zmeniť váš postoj ohľadom toho, ako konverzáciu beriete. Nepremýšľajte nad tým príliš, nestrachujte sa, nestresujte.

#5 Používajte šokujúce odpovede

Aj to dokáže byť podľa odborníkov skvelý spôsob, ako urobiť konverzáciu viac zaujímavejšou. Tak napríklad, keď sa vás niekto opýta, ako sa máte, skúste namiesto vašej bežnej odpovede povedať niečo šokujúce, niečo, čo ten by ten druhý určite nečakal, napríklad: „Horšie by to už ani nemohlo byť.“ A uvidíte, že konverzácia začne plynúť úplne sama.

unsplash.com

Pozri aj: 4 psychologické dôvody, prečo používame v rozhovoroch slovnú vatu ako „um“, „hm“ alebo „no“

elitedaily
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov