Mnoho ľudí si myslí, že depresia je len prehnaný smútok, ktorý sa dá ľahko liečiť medikamentami a pozitívnym myslením. Že to tak nie je, to vám dosvedčí každý, kto si touto chorobou už prešiel.

Nástup depresie je rôzny a nemusí sa vždy viazať s traumatickou udalosťou. Trpia ňou aj ľudia, na ktorých to navonok vôbec nie je vidieť. Žiaľ, nezriedka trvá dosť dlho, kým lieky a terapia zaberú a ani potom nemajú pacienti svoj boj s depresiou vyhratý. Je to aj preto, že príčina väčšinou nebýva v mozgu, ale niekde inde – v minulosti, vo vzťahoch či v samotnom postoji k životu. Aj preto je také náročné z depresie sa uzdraviť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Väčšine ľudí, ktorí trpia týmto ochorením by pomohlo, keby sa od lekára či terapeuta už skôr dozvedeli týchto 5 vecí:

Depresia nie je len o nálade

Keď máme problém, hľadáme rýchle riešenia, ktoré veci čím skôr dajú do poriadku. Rovnako to platí pri depresii; väčšina ľudí si myslí, že stačí brať tabletky a svet bude opäť krásny. No keby to takto fungovalo, už dávno by sme o tomto ochorení nepočuli.

Psychické ochorenia, depresiu nevynímajúc, sú komplikované, pretože odzrkadľujú psychické, fyzické i sociálne zdravie jednotlivca. A preto nestačí, ak budete liečiť telo liekmi, je potrebné zamerať sa aj na pacientove vzťahy, jeho postoj k sebe samému, k svetu, k iným… A ani to nie vždy stačí.

Unsplash.com/Alex Knight

Depresia sa netýka len človeka, ktorý ňou trpí

Ako sme už spomínali vyššie, na duševnom zdraví sa podieľajú aj medziľudské vzťahy. Veľa závisí aj od toho, či má človek možnosť prežívať s inými blízke a vrúcne spojenie, či s nimi môže zdieľať svoje myšlienky a pocity a či má okolo seba dostatočnú podporu.

V tomto nastáva pre mnohých ľudí s depresiou bod zlomu. Keď priznajú svoju chorobu, okolie ich nechápe, myslí si, že si to len namýšľajú, alebo že preháňajú. No našťastie, nájdu sa aj takí, ktorí sú ochotní pomôcť, byť oporou a deliť sa o všetko, čo človeku do života vnesie depresia.

Depresia môže mať korene hlbšie, než si myslíte

Naše zdravotníctvo sa na fyzické či psychické ochorenia pozerá separátne a tak ich aj lieči. Ak máte žalúdočné vredy, lekári liečia vredy, ak trpíte depresiou, predpíšu vám antidepresíva. A pritom naše telo je s našou dušou dokonale prepojené. Žiaľ, psychosomatika je u nás viac-menej v plienkach.

Okrem minulosti, sociálneho prostredia, životného štýlu či zvládania stresu má na vznik depresie veľký vplyv aj dedičnosť a genetika. Súhrn všetkých týchto vecí vám môže ukázať, že depresia je v podstate len symptóm niečoho väčšieho. Je ťažké pozrieť sa na túto chorobu v kontexte celého života a od lekárov to ani nečakajte. Pomôcť by vám s tým mohli psychoterapeuti zameriavajúci sa na naratívny prístup či body terapiu.

Unsplash.com/Tony Webster

Depresia môže mať korene v detstve

Predtým, než ohrniete nosom, lebo to znie príliš freudovsky, skúste sa nad tým zamyslieť. Mnohé štúdie dokazujú, že stres a traumy v detstve sa môžu v dospelosti prejaviť v podobe telesných i psychických ochorení. Stačí, ak bol jeden z vašich rodičov závislý na psychoaktívnych látkach či na práci, alebo to, že ste sa často sťahovali, rodičia stratili prácu, alebo to, že ste boli v škole šikanovaní.

Sú to silné stresory, ktoré majú výrazný dopad na vývin detskej psychiky. I keď navonok môžu byť dávno za vami, v podvedomí si ich môžete nosiť so sebou ako ťažký balvan na pleciach. Ak sú príčinou duševnej choroby, je ich ťažké nielen identifikovať, ale i eliminovať.

Depresia môže byť prirodzenou reakciou na život bez rovnováhy

Nerovnováha v živote sa ľahko odráža na telesnej nerovnováhe. Veľa práce, málo pohybu, obmedzený sociálny kontakt, stres… Stačí nadbytok jedného z týchto faktorov a náš mozog si to všimne a začne produkovať niečoho viac a niečoho menej. A choroba je na svete.

Následky sa naprávajú oveľa ťažšie, než vznikajú. Chce to čas, trpezlivosť a veľa sebazapierania, aby sme dokázali zmeniť vzorce správania, na ktoré sme si my i naše telo za tie roky tak veľmi zvykli.

Unsplash.com

Pozri aj: Potvrdené. Jedenie tejto skupiny jedál vás ochráni pred vznikom depresie a výrazne vám zlepší náladu

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov