Filmy založené na skutočných udalostiach vedia byť nesmierne fascinujúce.

Predstava, že to, na čo sa v pohodlí domova pozeráte, sa skutočne odohralo, je na zamyslenie. Efekt sa znásobuje, pokiaľ ide o horor. Týchto 13 hororových filmov vzniklo na základe skutočných udalostí. Nie sú len výplodom fantázie šikovného režiséra.

Článok pokračuje pod videom ↓

Horory podľa skutočnej udalosti

Smrtiace woodoo, 1988

Dej filmu: Antropológ z harvardskej univerzity sa rozhodne odcestovať na Haiti, aby tam získal záhadný prášok, ktorý by mal potláčať psyché a motorické funkcie človeka.

Realita: Film je natočený podľa knihy Davisa Wadea: The Serpent and the Rainbow. Davis osobne zažil, aká hrozná dokázala byť veda kedysi. Vo svojej knihe hovorí o zážitku, ktorý popísal ako proces zombifikácie.

Proroctvo z temnôt, 2002

Dej filmu: Komentátor John Klein a jeho manželka sa chystajú kúpiť dom. Po tom, čo navštívia jeden z domov, sa stanú účastníkmi dopravnej nehody. Mary tvrdí, že videla podivnú bytosť.

Realita: Dej sa zakladá na knihe Johna Keela. Keel vykonal výskum a robil rozhovory so svedkami, ktorý tvrdia, že videli kreatúru z legiend, tzv. Mothmana. Ten bol poslednýkrát videný, keď sa rozpadol Silver Bridge. Pri incidente zomrelo 46 ľudí.

Monštrum, 2003

Dej filmu: Aileen Wuornos je prostitútka, ktorú jeden z jej klientov zbije a znásilní. Zabije ho revolverom, ktorý má ukrytý v kabelke. Po tomto incidente Aileen zabije každého klienta, ktorý si to podľa nej zaslúži. Riadi sa vlastnými pravidlami a nezabíja iba ľudí, ktorí sa jej zdajú byť dobrí.

Realita: Film sa zakladá na skutočnom príbehu Aileen. Bola šesťkrát odsúdená na trest smrti. Popravená bola  9. októbra 2002.

Americká kliatba, 2005

Dej filmu: Rešpektovaní Bellovci sú akosi prekliati. Navštevuje ich duch, ktorý chce smrť jedného z členov rodiny.

Realita: O rodine, ktorú napádala záhadná sila, existuje dokopy 35 kníh. Celých 7 rokov nejaká nadprirodzená sila znepríjemňovala Bellovcom život. Dokonca zabila Johna Bella. Ide o jediné zdokumentované úmrtie v histórii, ktoré je pripísané na vrub duchovi.

3:15 zomrieš!, 2005

Dej filmu: Novomanželia sa aj s 3 deťmi nasťahujú do domu. Cena nového domu je veľmi nízka, pretože predchádzajúci majiteľ zomrel strašnou smrťou, o tom však nová rodina nevie. Začnú sa diať podivné veci, ktoré svedčia o tom, že dom ukrýva niečo naozaj strašné.

Realita: 13. novembra 1974 Ronaldo DeFeo zabil svojho otca, matku, 2 sestry a 2 bratov. Hlavnou dejovou líniou filmu je práve jeho príbeh. Aj keď prípad obklopuje mnoho záhadných nejasností, DeFeo bol odsúdený na 150 rokov väzenia.

Americký zločin, 2007

Dej filmu: Rodičia dvoch dievčat, Silvie a Jenny, sa rozhodnú odísť za vidinou peňazí. Deti nechajú v opatere ženy menom Gertrude Baniszewski za 20 dolárov na týždeň. Platba sa o dva týždne oneskorí, Gertrude sa preto rozhodne dievčatá potrestať.

Realita: Vražda Sylvie Likens je jedným z najhorších trestných činov, aký sa kedy odohral v štáte Indiana. Je ťažké predstaviť si, že takto sa človek môže skutočne správať. Gertrude a jej deti Sylviu bili a týrali pre potešenie. Susedia o všetkom vedeli, neurobili však nič, aby dievčatám pomohli a zachránili ich.

Záhady praveku, 2007

Dej filmu: Sériový vrah má na konte viac obetí ako Jack Rozparovač a Unabomber dohromady. Ľudia sa vraha pokúsili zlikvidovať, no buď zlyhali alebo boli zabití.

Realita: Film natočili podľa príbehu 6 metrového krokodíla Gustava. Hovorí sa, že má 65 rokov a zabil a zjedol už vyše 300 ľudí. Mnoho domácich aj zahraničných lovcov sa ho už pokúšalo zabiť, povolaná bola dokonca aj armáda s AK-47 a výbušninami. Gustav však stále žije.

Výmena, 2008

Dej filmu: Jedného dňa Walter Collins zmizol. Polícia chlapca našla, jeho matka Christine však tvrdí, že to nie je jej syn. Upadá do zúfalstva a o pomoc žiada novinára. Úrady však nemajú záujem problém ďalej riešiť, vyhlásia ju preto za blázna.

Realita: V Los Angeles dochádza k sérii únosov a vrážd, ktoré má na svedomí gang The Wineville. Na pozemku ranča sa našli mŕtve telá a je možné, že jedno z nich patrí nezvestnému Walterovi Collinsovi.

The Door, 2013

Dej filmu: Počas talkshow v rádiu vydesený muž rozpráva o tieňoch, ktoré po nociach prichádzajú a zabíjajú ľudí.

Realita: Film sa zakladá na fenoméne tzv. tieňových ľudí. Vedecky je možné fenomén vysvetliť ako optickú ilúziu. Napríklad, keď mozog pacientky trpiacej epilepsiou dostal elektrický stimul, žena mala pocit, že niekto je za ňou a opakuje jej pohyby. Keď ju lekári požiadali, aby prečítala niečo z kartičky, tvrdila, že sa jej kartičku z rúk pokúša vytrhnúť duch.

V zajatí démonov, 2013

Dej filmu: Perronsovci sa sťahujú do nového domu a zisťujú, že v ňom nie sú sami. Niekto búcha dvermi, v dome cítiť chlad a hnilobu a deti vídajú v zrkadlách zvláštne odrazy. Obrátia sa na preto na Warrenovcov, dvojicu exorcistov.

Realita: V roku 1970 žena kúpila svojej dcére bábiku. Vzala si ju so sebou na vysokú školu. Sused dievčaťa si neskôr uvedomil, že bábika si žije vlastným životom. Ed a Lorraine Warrenovci, ktorí sa prípadom zaoberali skonštatovali, že v bábike prebýva zlá duša menom Annabelle.

Zbav nás zlého, 2014

Dej filmu: Polícia vyšetruje sériu záhadných zločinov, až sa napokon jeden z policajtov rozhodne požiadať o pomoc exorcistu.

Realita: Príbeh sa zakladá na zážitkoch seržanta Ralpha Sarchieho, ktorý má na starosti 46. okrsok v Bronxe. Popisuje prípady, ktoré sú občas opradené nevysvetliteľnými záhadami.

Robert, 2015

Dej filmu: Paul a Jenny sa chystajú vyhodiť chyžnú Agathu, ktorá je čoraz zábudlivejšia a zákernejšia. Nahnevaná bývalá zamestnankyňa dá synovi manželov bábiku menom Robert. Keď odíde, v dome sa začnú diať zvláštne veci.

Realita: Bábika inšpirovala mnoho režisérov. A dobrou témou je očividne aj zlé správanie zamestnávateľov voči chyžným. Bábiku raz skutočne darovala chyžná za to, ako sa k nej domáci správali. Svedkovia tvrdia, že sa diali hrozné veci. Bábika údajne žmurkala a sama sa premiestňovala z jednej miestnosti do inej.

Nočná mora, 2015

Dej filmu: Režisér urobil rozhovor s každým účastníkom projektu a zapísal si všetko, čo vo svojich snoch videli. Dokument opisuje nočné mory 8 ľudí, ktorým sa zjavovala podobná desivá postava muža.

Realita: Štúdie sa v skutočnosti venovali spánkovej paralýze. Vďaka 8 účastníkom môžu diváci vidieť, aké to je, keď je človek takmer bdelý, ale vedomie stále nepracuje, ako by malo. Chápu všetko, čo sa okolo nich deje, nemajú však nad svojím telom kontrolu.

Videli ste niektorý z filmov? Ako na vás zapôsobili?

Pozri aj: Prečo milujeme strach? Táto zvláštna vec sa stane s vaším mozgom, keď pozeráte strašidelný film

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov