Pivo patrí medzi najobľúbenejšie alkoholické nápoje na svete. Ak ste i vy fanúšikom tohto starobylého moku, potom by ste sa mali v budúcnosti pripraviť na jeho výrazné zdražovanie. V najbližších desaťročiach sa totiž pivo môže stať priam luxusným nápojom, ktorého cena oproti súčasnému stavu vzrastie až dvojnásobne. Príčinou sú pritom klimatické zmeny.
Vinič, káva, čokoláda, ale i jačmeň. Klimatické zmeny, ktoré sú čoraz výraznejšie, intenzívnejšie a neprehliadnuteľnejšie negatívne ovplyvňujú produkciu veľkého množstva poľnohospodárskych plodín. Základná zložka piva, jačmeň, pritom patrí medzi tie najviac ohrozené. Vysoké teploty a extrémne suchá môžu v budúcnosti svet pripraviť takmer o pätinu úrody. Na cenách piva sa to pritom odzrkadlí podľa odhadov až dvojnásobným zdražovaním.
Vplyv klimatických zmien na produkciu jačmeňa opísal medzinárodný tím vedcov vo svojej štúdii uverejnenej v časopise Nature Plants. Vo svojej práci skúmali vplyv extrémnych výkyvov počasia, ktoré sú dôsledkom klimatických zmien a ich dopad na produkciu jačmeňa počas najbližších 80 rokov. Využívali aj ekonomické modely a to na odhad cien piva v jednotlivých krajinách sveta.
V súčasnosti sa na výrobu piva využíva asi jedna šestina z celkovej produkcie jačmeňa. Zvyšný jačmeň sa využíva najmä ako krmovina pre hospodárske zvieratá. Podľa odhadov štúdie môžu klimatické zmeny v budúcnosti svet pripraviť asi o 17% vyprodukovaného množstva. V prípade nedostatku jačmeňa, však bude plodina uprednostnená ako krmovina, čo sa odzrkadlí na nedostatku plodiny pre výrobu piva a následné zdražovanie tohto alkoholického nápoja.
V priemere vedci odhadujú, že cena piva môže v budúcnosti vzrásť celosvetovo až dvojnásobne. Niektoré krajiny však zdražovanie postihne omnoho viac. Pri pohľade na najextrémnejší možný scenár, by najhoršie dopadlo Poľsko. Cena piva by tu podľa odhadov mohla vzrásť až o 377%. Nasledovala by Česká republika s 143%, Kanada s 133%, Belgicko s 95% a Írsko s 93%. Tieto krajiny síce nepatria k najväčším producentom piva na svete, no pre výrobu vo veľkom množstve využívajú jačmeň dovážaný zo zahraničia.
Klimatické zmeny by v budúcnosti mohli viesť k celosvetovému zníženiu produkcie piva až o 30 miliónov litrov, čo v súčasnosti predstavuje asi 16% spotreby. Riešením tohto problému by mohlo byť vyšľachtenie takej odrody jačmeňa, ktorá by dokázala odolávať vyšším teplotám a suchu. Na takomto výskume pracuje aktuálne množstvo vedeckých tímov po celom svete, s jedným špičkovým napríklad i v Českej republike.
TheGuardian
Nahlásiť chybu v článku