Cyprien sa v živote skutočne nenudí. Nielen, že jeho práca spočíva v nesmierne zaujímavom výskume, ktorý je upriamený na budúcnosť ľudstva vo vesmíre, ale zároveň má aj veľmi nezvyčajné miesto pôsobenia. Pracuje na stanici známej ako Concordia Station. Ide o najodľahlejšiu vedeckú základňu na svete, ktorá sa nachádza na Antarktíde.
Teploty tu bežne klesnú na -70°C, a to hovoríme o slnečných dňoch. Zábavným faktom je, že aj posádka medzinárodnej vesmírnej stanice, ktorá sa nachádza 400 kilometrov na Zemou, je bližšie k civilizácii, ako Cyprien a zbytok jeho tímu. A čo sa dá na takomto mieste robiť okrem práce? Nuž, zdá sa, že nič. Avšak tento talentovaný vedec si našiel veľmi zábavný spôsob, akým si skrátiť čas.
Aurore australe, observée avec @marcobuttu, l'astronome de #DC14.
Photo par Marco Buttu, ©PNRA/IPEV.#Antarctique #ConcordiaStation pic.twitter.com/nlRNuuUKRZ— Cyprien Verseux (@CyprienVerseux) September 21, 2018
Keď Cyprien akurát nie je zaneprázdnený svojou prácou, zdieľa na Twitteri fotky jeho pokusov o varenie. Táto úloha môže byť pre chlapa často náročná sama o sebe. Avšak teplotné podmienky ju posúvajú na celkom iný level. Znížený príjem kyslíka a pustatina, ktorú Antarktída predstavuje, robia z tohto pobytu veľmi zaujímavý zážitok, ktorý sa ponáša na výlet na inú planétu.
To je v skutočnosti aj cieľ Cyprienovho výskumu. O tom však neskôr, pretože ako všetko, tak aj varenie vyzerá v takýchto podmienkach celkom inak, než sme zvyknutí. Len pre zábavu sa Cyprien pokúsil urobiť si jedlo mimo základne. To ako to dopadlo, sa rozhodol zdieľať na Twitteri a hneď si získal okruh fanúšikov, ktorí sa jeho záberov nevedia nabažiť.
Je m'en doutais, que déjeuner sur le toit n'était pas une bonne idée.
Photo par Carmen Possnig, © @ESA / #PNRA / #IPEV#ConcordiaStation #Antarctique #DC14 @ItaliAntartide pic.twitter.com/67Y0aWEDSI
— Cyprien Verseux (@CyprienVerseux) October 1, 2018
Extrémna zima spôsobuje, že nielen variť, ale aj narábať s jedlom v exteriéri je nemožné. A tak vzniká zaujímavá hra s mrazom a gravitáciou, ktorá vyúsťuje v tieto fantastické zábery.
Les températures sont remontées au-dessus des -70°C, mais il fait encore un peu frais pour manger dehors…
Crédits : Carmen Possnig et Cyprien Verseux, © @ESA / #PNRA / #IPEV #ConcordiaStation #Antarctique #DC14 @ItaliAntartide pic.twitter.com/Qe57XzDTV5
— Cyprien Verseux (@CyprienVerseux) October 1, 2018
Un petit déjeuner équilibré, sur le toit de #ConcordiaStation
Crédits : Cyprien Verseux et Carmen Possnig, © @ESA / #PNRA / #IPEV #ConcordiaStation #Antarctique #DC14 @ItaliAntartide pic.twitter.com/AvWiUBtGo4
— Cyprien Verseux (@CyprienVerseux) October 2, 2018
— Cyprien Verseux (@CyprienVerseux) October 2, 2018
Tentative (ratée) d'œufs brouillés à #ConcordiaStation.
Crédits : @CPossnig et @CyprienVerseux. © #PNRA (@ItaliAntartide) / #IPEV / @esa#Antarctique #DC14 pic.twitter.com/eJbBhKEz40
— Cyprien Verseux (@CyprienVerseux) October 3, 2018
Raclette à #ConcordiaStation.
Crédits : @CPossnig et @CyprienVerseux.
© #PNRA – @ItaliAntartide / #IPEV / @esa@ItaliAntartide#DC14 #Antarctique pic.twitter.com/WdC4nj0dDg— Cyprien Verseux (@CyprienVerseux) October 7, 2018
A ako teda vlastne Cyprienova práca vyzerá? Zameriava sa na výskum klimatických zmien, no pritom sa sústredí aj na dopad tohto prostredia na človeka. Keďže podmienky by mohli byť veľmi podobné na Mesiaci či na Marse, je dôležité poznať dôsledky. Podobné odľahlé základne by mohli byť totiž v budúcnosti realitou aj na týchto miestach. A vďaka Elonovi Muskovi možno skôr, ako si myslíme.
Jet d'eau bouillante dans un air en-dessous des -70°C. Psssssschhhht !
Photo par Carmen Possnig, © #IPEV / #PNRA – @ItaliAntartide / @esa #ConcordiaStation #DC14 pic.twitter.com/5Wb23zwpzd— Cyprien Verseux (@CyprienVerseux) September 5, 2018
boredpanda.com
Nahlásiť chybu v článku