foto: Unsplash

Podľa najnovšieho výskumu môže človek za svoje prežitie vďačiť obočiu. Ako je to vôbec možné?

O niektorých častiach tela, ktoré sme zdedili po našich predkoch a sú nám úplne zbytočné, sme vám už v minulosti písali. Dnes sa však pozrieme na opačný prípad a to súčasť našej tváre, ktorú ľudský druh získal evolúciou a jej význam je pre človeka obrovský. Reč je o obočí, ktoré na prvý pohľad vyzerá celkom zbytočne. Zabraňuje potu a vode, aby sa nám dostala do očí, no okrem toho má aj oveľa dôležitejšiu funkciu, o ktorej ste doposiaľ pravdepodobne vôbec netušili. 

Článok pokračuje pod videom ↓

S predchodcami človeka máme veľa spoločného. Najmä modely správania, ktoré sa u prvých druhov rodu homo vyvinuli pri snahe prežiť v našom genetickom kóde ostali dodnes. V mnohom sa však od našich predkov líšime. Najväčšie rozdiely vidno na samotnej tvári človeka. Prečo sa naša tvár a lebka za tie roky zmenili? Odpoveď je podľa výskumu uverejneného v časopise Nature Ecology and Evolution jednoducháNaše tvárové kosti boli evolúciou pozmenené v snahe človeka spolupracovať vo veľkých sociálnych skupinách.

Foto: Pexels

Pozrime sa napríklad na neandrtálca. Už pri letmom pohľade je viditeľné, že sa od moderného človeka odlišuje veľmi výrazným nadočnicovým oblúkom. Áno, obočie síce má, no pohyblivé veľmi nebolo. Prakticky vôbec. Mohutné čelo spôsobilo, že obočie neandertálca spĺňalo jedinú funkciu – ochranu očí pred potom a vodou. Evolúciou však mohutný nadočnicový oblúk u človeka zmizol a obočie sa stalo „pohyblivé“. Prečo vlastne?

Symbol dominancie

Mohutný nadočnicový oblúk je u neandrtálca symbolom dominancie. Podobne je to aj u dnešných primátov. Stačí keď, sa na nejakého jedinca z druhu homo neanderthalensis pozriete a sami si to uvedomíte. Pozitívne emócie u vás jeho pohľad zrejme nevyvoláva. V priebehu histórie si však jedinci rodu homo uvedomili, že život bude jednoduchší vo väčších sociálnych skupinách. S večne dominantným a „nahnevaným“ výrazom neandrtálca to však nešlo. Nadočnicový oblúk preto postupne zmizol a obočie moderného človeka tak získalo celkom novú funkciu. Vyjadrovanie emócií. Neandrtálec, ktorý to nedokázal pritom z povrchu Zeme zmizol…

Neanderthal

Obočie – nástroj socializácie

Vyjadrenie ľútosti, obdivu, hnevu či prekvapenia len s pomocou obočia. Tieto nástroje dovolili druhu homo naštartovať svet, v ktorom ľudia žijú v obrovských sociálnych skupinách. Vrcholom je dnešná globalizovaná spoločnosť. Zbavenie sa výrazu dominancie a schopnosť vyjadrovať pozitívne emócie jediným pohľadom, pomohla podľa najnovšieho výskumu predchodcom moderného človeka spájať menšie sociálne skupiny (napr. kmene) do širších systémov či kolonizovať odľahlé časti sveta. Namiesto hrozby vyhynutia, teda dosiahol presný opak.

Foto: Qasim Sadiq (Unsplash)

Výsledok evolúcie ľudského čela a „mobilizovanie“ obočia je neuveriteľný. Človek sa v priebehu stal azda najúspešnejším živočíšnym druhom, keď dokázal ovládnuť celú planétu. Za úspechom človeka teda určite stojí vysoká inteligencia, vynaliezavosť, schopnosť dokonale komunikovať či abstraktne rozmýšľať. Jednu z najvýznamnejších úloh však v dejinách človeka zohralo obyčajné obočie.

Pozri aj: Tento kmeň má DNA, ktoré nemá žiadny iný predchodca človeka. Vedci skúmajú ich pôvod, ktorý je jednoducho neznámy

sciencealert.com
Uložiť článok

Najnovšie články