Foto: Facebook, Wikimedia (Ilustračné)

Rok 2017 bol rokom, ktorý uvrhol Antarktídu do celkom nového svetla.

V krajine večného ľadu najskôr objavili oblasť posiatu sopkami a následne na to aj miesto, ktoré by ste v mrazivej Antarktíde rozhodne nehľadali. Išlo o sieť ľadových jaskýň, v ktorých teplota vzduchu stúpa tak, že sa tu môžete prechádzať v tričku s krátkym rukávom. Ukrývať však podľa vedcov môže oveľa viac. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Nález jaskynného systému z septembra 2017 prekvapil aj samotných vedcov. Priemerná teplota na antarktickom Rossovom ostrove dosahuje počas roka -17°C, pričom počas nášho leta (na južnej pologuli je to zimné obdobie) nestúpne nad -20°C. Im sa však podarilo nájsť miesto, kde teplota stúpa na túto oblasť extrémnych 25°C a človek sa tu tak môže prechádzať rovnako oblečený ako na Slovensku počas slabších letných dní. Okrem toho dúfajú, že tento teplý jaskynný systém ponúkne aj ďalšie prekvapenia. Predpokladajú, že táto príjemná teplota mohla dopomôcť k vzniku ekosystému, aký doposiaľ nevideli.

Foto: Wikimedia (ilustračné)

Mount Erebus Ice Cave

Posted by Charles Perkins on Samstag, 14. September 2013

Jaskynný systém sa nachádza pod studeným ľadom aktívnej sopky Erebus. Práve tá je príčinou vysokej teploty v systéme jaskýň. Existencia ekosystému nie je len zbožným prianím austrálskych objaviteľov. Zo vzoriek, ktoré v jaskyniach odobrali zistili, že sa v nich nachádza DNA rôznych machov, rias či dokonca zvierat, ktoré túto podzemnú antarktickú oázu obývali. A možno stále obývajú. Mnohí odborníci však austrálskych objaviteľov varujú, aby sa predčasne netešili. Je známe, že silný antarktický vietor prináša do oblasti Russovho ostrova organickú hmotu z ďaleka. Vysoká teplota však predurčuje antarktickú oázu na to, aby nás ešte v budúcnosti šokovala.

Foto: Wikimedia (ilustračné)

Warren…

Posted by Sentot Sadono on Sonntag, 21. Oktober 2012

Mnohé výskumy v minulosti dokázali existenciu rôznych bakteriálnych a hubových spoločenstiev žijúcich v mrazivej Antarktíde. Je preto vysoko pravdepodobné, že v miestach, kde sú vhodné podmienky, mohla vzniknúť aj vyššia forma života. Ideálnym je teplý jaskynný systém, ktorých sa na celom kontinente môže nachádzať hneď niekoľko. Na Antarktíde je totiž aktívnych množstvo sopiek, pod ktorými odborníci nevylučujú výskyt podobných teplých „oáz“, akú sa im podarilo objaviť pod sopkou Erebus. Je teda možné, že krajina večného ľadu nakoniec nebude tak nehostinným miestom, ako sme si doposiaľ mysleli.

Pozri aj: Mladí Slováci chystajú expedíciu, akú svet ešte nevidel. Bude dlhá, bolestivá a nebezpečná, no zapíšu sa ňou do histórie

nationalpost.com
Uložiť článok

Najnovšie články