Foto: maxpixel.freegreatpicture.com

Šach je o logike, stratégii a trpezlivosti. Počudovania hodný je fakt, že šach je šport.

Avšak čo je ešte čudnejšie je to, že umelá inteligencia vyvíjaná Googlom sa dokázala naučiť v priebehu štyroch hodín všetko to, čo sa niektorí najlepší hráči učia celé roky. V novej štúdii prezentujú vedci z Googlu spôsob, akým dokáže ich umelá inteligencia AlphaZero uvažovať a učiť sa. Jej vlastnosti nazvali nadľudskými a zrejme sa niet čomu čudovať. Nie preto, že hovoríme o stroji, ale preto, že takýto výkon by ste márne hľadali v hlave Elona Muska, Alberta Einsteina či ktoréhokoľvek ďalšieho génia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Štyri hodiny predtým ako sa AlphaZero podarilo v hre rozdrviť najlepší šachový program, Stockfish, nemala táto umelá inteligencia ani páru o tom, ako hrať šach. Počas tohto času sa podarilo AlphaZero absorbovať všetky vedomosti, ktoré ľudia doposiaľ o šachu majú a bez naučených stratégii sa jej podarilo podarilo poraziť najlepšie hodnotený šachový program.

Unsplash

Spolu si tieto dva „počítače“ rozdali celkom sto rôznych hier, v ktorých sa podarilo AlphaZero bodovať 25 krát pokým hrala za bielych panačikov a teda mala výhodu prvého ťahu. Pokiaľ hrala s čiernymi panáčikmi utŕžila len tri výhry, avšak ostatné hry skončili remízou. AlphaZero nedala Stockfish šancu. „Teraz vieme, kto je naším vládcom,“ povedal šachový odborník David Kramaley, zakladateľ a vývojár šachovo-vedeckej webstránky Chessable.

Bezpochyby je to revolúcia v šachu. Ale predstavte si, čo by táto umelá inteligencia dokázala mimo šachového poľa. Jej algoritmus by dokázal prevádzkovať mestá, kontinenty či celé galaxie,“ dodal Kramaley. AlphaZero je vylepšená verzia jej predchodcu AlphaGo Zero. Tá sa špecializuje na čínsku stolnú hru Go a tento rok sa jej podarilo poraziť ľudského majstra sveta v tejto stolnej hre čím šokovala celý svet.

Unsplash

Zmieňovaný predchodca AlphaZero – AlphaGo Zero sa naučil svoju techniku pozorovaním ľudských ťahov. Spoločnosť Deepmind, ktorá sa zaberá výskumom v oblasti umelej inteligencie a patrí pod Google, zlepšovala svoju verziu umelej inteligencie roky. Narozdiel od AlphaGo Zero, najnovšej verzii AlphaZero sa podarilo získať svoje vedomosti bez toho, aby pri hre pozorovala ľudského protivníka.

Správa sa ako mimozemská civilizácia, ktorá si vytvára vlastnú matematiku,“ povedal Nick Hynes, vedec z MIT. V októbri sme považovali staršiu verziu AlphaZero za čosi úžasné, no to už teraz môže byť celkom inak. Tieto technológie napredujú tak rýchlo, že to, čo sme pred dvomi mesiacmi považovali za novinku, môže byť už dnes zastarané. Nové zmýšľanie AlphaZero sa nazýva umocnené učenie a jeho podstata tkvie vo všeobecnom zameraní na riešenie akéhokoľvek problému.

Unsplash

Okrem šachu sa dokázala táto inteligencia naučiť aj Shogi, japonskú verziu šachu a zmieňovanú hru Go, čo jej trvalo v prvom prípade dve a v druhom prípade osem hodín. Umelá inteligencia je celkom zjavne na vzostupe, či nám však naozaj prinesie osoh ukáže len čas. Najdôležitejšie na čo musíme dbať pri jej vývoji je bezpečnosť a trpezlivosť. Pokiaľ má všetky zostať pri starom, ľudia vždy musia mať navrch.

Pozri aj: Môže vystupovať na verejnosti, zatiaľ čo ženy nie. Ľudí pobúril robotický model Sofia, ktorý má viac práv než väčšina žien v Saudskej Arábii

sciencealert.com
Uložiť článok

Najnovšie články