Keď v roku 2010 tvrdošovskí družstevníci vysadili rakytníkovú plantáž, ľudia si mysleli, že miestni ovocinári uverili globálnemu otepľovaniu a dali sa na pestovanie olivovníka. Plantáž leží hneď vedľa frekventovanej cesty spájajúcej Nové Zámky so Šaľou a Bratislavou. Ide pritom o prvú slovenskú plantáž, ktorá nemá obdobu v celej Európe.
Mnohí odborníci a doktori tvrdia, že rakytník je ovocím a liekom zároveň, ktorý by mal byť súčasťou výbavy moderného človeka. S pokrokom medicíny vedci odkrývajú podstatu biologických účinkov tejto úžasnej rastliny a výrobcovia ju právom pridávajú do nových účinných produktov.
Plody a listy rakytníku spracované na rôzny spôsob pomáhajú prekonávať stres, či obrovskú pracovnú záťaž. V tradičnej tibetskej medicíne patrí rakytník k vysoko účinnej rastline, ktorá sa používa na zastavenie krvácania pri poškodení pľúc, pri kardiovaskulárnych ochoreniach a najrôznejších intoxikáciách.
Plantážové pestovanie rakytníka je vo svete celkovo veľmi ojedinelé, rovnako ako komplexné spracovanie rakytníka v atraktívnych a pritom plnohodnotných ovocných produktoch. Zber je pomerne náročný, keďže plody rastúce na krátkych stopkách ľahko pukajú, navyše na konáriku sú tŕne, ktoré bolestivo pichajú ruky zberateľa. Napriek tomu sa zber v Tvrdošovciach uskutočňuje ručne a šetrne a aj vďaka tomuto faktoru Tvrdošovské výrobky nesú označenie Bio.
Na plantážach v Tvrdošovciach z tejto vzácnej plodiny vedia vyťažiť naozaj maximum. Dôkazom sú ich výrobky predávané pod značkou Tvrdošovské zlato. Až 8 z ich produktov bolo ocenených Značkou kvality SK GOLD. Aj toto vyznamenanie dokazuje nadmernú úroveň ich kvality a prínosu pre zdravie.
Ponuku PD Tvrdošovce dopĺňajú aj dva výnimočné destiláty: 52%-ná marhuľovica a rakytníkovica. Práve 52%-ná rakytníkovica získala významné ocenenie a ako jedna z 25-tich najkvalitnejších destlilátov Slovenska bola umiestnená v Národnom salóne destilátov SR
Rastlina budúcnosti
Rakytník je unikátne, no stále málo známe ovocie bohaté na kombináciu až 10 vitamínov – antioxidantov, 15 stopových prvkov, olejov, nenasýtených mastných kyselín a iných biologicky aktívnych látok.
V poslednej dobe je veľmi obľúbenou a stále častejšie pestovanou drevinou. Je to nielen z dôvodu vysokého obsahu vitamínu C v bobuliach, ale aj tým, že obsahuje vzácny olej, ktorého využitie je čoraz intenzívnejšie. Nazýva sa tiež rastlina budúcnosti, jeho plody sú oranžové bobule, z ktorých jediný kus obsahuje dennú dávku vitamínu C.
StartItUp.sk
Nahlásiť chybu v článku