Foto: ascona-locarno.com

Švajčiarska dedinka Lavertezzo v týchto dňoch zažíva nápor turistov, aký miestni obyvatelia ešte nezažili. Celé toto šialenstvo odštartovalo jedno krátke video.

Väčšina ľudí by sa určite potešila, ak by sa ich mesto vo svete prirovnávalo k exkluzívnym turistickým destináciám, ako sú Maldivy alebo Seychely. Zdá sa však, že obyvatelia donedávna neznámej dedinky Lavertezzo vo Švajčiarsku majú na toto úplne iný názor.

Tí sú totiž doslova naštvaní na nekonečný príval turistov, ktorí v týchto dňoch prúdia do tejto destinácie a ktorí podľa domácich obyvateľov premenili ich milované údolie na „verejnú toaletu“.

Celý tento rozruch spôsobilo jedno zdanlivo neškodné iba minútu trvajúce video, ktoré sa však celkom nečakane stalo hitom internetu a zhliadlo ho už viac ako 2,6 milióna ľudí. Ako sami autori v názve tvrdia, podarilo sa im objaviť „Maldivy Milána“ a rozhodli sa ich predstaviť celému svetu. Určite však netušili, čo všetko tým spôsobia.

V tomto videu sa jeho autori, Marco Capedri a Federico Sambruni, kúpu v krištáľovo čistej vode rieky Verzasca v popredí mohutného oblúkového kamenného mosta. „Neskutočne nádherné údolie vyplnené smaragdovozelenou vodou – a to iba 1 hodinu od Milána a 45 minút z mesta Varese,“ tvrdí hneď v úvode videa jeden z autorov. A hoci tak mnohým turistom zabezpečil aktivitu na najbližší voľný deň, domácim obyvateľom naopak spôsobil iba vrásky na čele. Tí sa totiž ocitli pod náporom Talianov, ktorí v húfoch prekračujú hranice a hľadajú tento skrytý raj.

Ponte dei Salti - Lavertezzo - Ticino - Svizzera [Explored #7]

Jeden z domácich v rozhovore pre miestny spravodajský denník Ticino vyhlásil: „Keď som to prvý raz uvidel, myslel som si, že celé údolie explodovalo.“ Ďalší obyvatelia Lavertezza obviňujú turistov, že premenili celú oblasť na „verejnú toaletu“ a že po uliciach pobehujú polonahí, čo poburuje najmä staršiu časť miestnych obyvateľov. Na ich stranu sa prikláňa aj reportér spomínaného denníka, ktorý si všimol obrovské množstvo plechoviek a cigaretových ohorkov, ktoré tam po sebe zanechávajú títo jednodňoví turisti.

pinterest.com

Starosta Lavertezza je však voči turistom oveľa tolerantnejší a má na to úplne prostý dôvod – peniaze. Návaly turistov totiž napĺňajú miestnu kasu peniazmi oveľa efektívnejšie, než čokoľvek iné, a preto autorov videa chváli a ďakuje im za výbornú reklamu. Jedným dychom však dodáva, že „autor videa, pán Capedri, by nám však spravil veľkú službu, keby vo svojom videu poprosil všetkých divákov, aby rešpektovali miestne pravidlá a neznečisťovali okolie„. Sme preto zvedaví, či sa s touto situáciou niečo zmení. Bola by totiž veľká škoda, keby svet prišiel o takéto dokonalé miesto iba kvôli nezodpovednosti a ľahostajnosti turistov.

Pozri aj: Na Belize si teraz môžete prenajať vlastný ostrov. Tento tropický raj je finančne oveľa dostupnejší, než by ste čakali

bbc.com
Uložiť článok

Najnovšie články