Anestézia je v dnešnej modernej medicíne celkom bežná vec. Po zákroku si na niečo spomenieme len ťažko. Čo sa vlastne s ľudským telom deje?

Možno ste to už zažili. Dostávate injekciu a za pár minút už o sebe ani nebudete vedieť. Reč je o anestézii, ktorá sa stala bežnou súčasťou modernej medicíny. Celkové „vypnutie“ ľudského vedomia je prospešné pri mnohých, život zachraňujúcich, chirurgických zákrokoch. Čo sa však s našim telom a mozgom počas tohto „nadrogovania“ deje?

„Nadrogovaní“

Už pár minút po tom, ako sa mierne toxické anestetiká dostanú do ľudského tela, začínajú tieto látky pôsobiť na ľudský organizmus. Prvé príznaky sú nasledovné. Človek sa cíti zmätený, omámený a zrazu mu nič nedáva zmysel. Jednoducho je jeho mozog celkom oblbnutý. Mnoho pacientov hovorí aj o tom,  že pociťujú brnenie v končatinách, niektorí uvádzajú celkovú „ľahkosť tela“, akoby plávali či dokonca lietali.
Anesthetic

Panika

Po prvých príznakoch začína ďalšie štádium, ktoré je oveľa nepríjemnejšie a veľmi krátke. Vaše telo na prítomnosť anestetika zareaguje amnéziou, a preto si ju vôbec nepamätáte. Mozog takto reaguje na prítomnosť neznámej látky a snaží sa vás zachrániť. Celá táto pasáž je sprevádzaná tikmi, plytkým dýchaním a slabým búšením srdca. Ak trvá príliš dlho, môžete dokonca začať zvracať.

pixabay.com

Chirurgická anestézia

Tretie štádium anestézie sa nazýva chirurgická anestézia. Ide o stav, kedy „zaspíte“. Spánok je však veľmi zlé pomenovanie, pretože sa vaše telo dostáva v podstate do kómy. Výskum pomocou prístrojov EEG ukázal, že stav, v ktorom sa človek pri chirurgickej anestézii nachádza, sa ani zďaleka nepodobá na spánok či bezvedomie, ale oveľa bližšie má práve ku kóme. Týmto spôsobom je do kómy denne privádzaných až 60 000 pacientov po celom svete.

pixabay.com

Útok na mozog

Podanie celkovej anestézie je doslova útokom na váš mozog. Chemické látky totiž ovplyvňujú práve tento, najdôležitejší orgán v našom tele. Anestetiká spôsobia, že váš mozog sa spomalí a na rôzne podnety reaguje úplne inak, ako normálne. Niektoré časti mozgu, konkrétne tie, ktoré reagujú na bolesť, sú dokonca celkom „vypnuté“.

Brain

Absolútna paralýza

Anestetiká, ktoré sa dostanú do vášho tela, sa takmer okamžite dostávajú nielen do mozgu, ale aj do miechy a chrbtice. Chrbtica je zodpovedná za pohyb vašich končatín, no anestetiká jej túto funkciu celkom berú. Predtým, ako pacient stratí vedomie teda ostáva celkom paralyzovaný a nedokáže pohnúť ani prstom. Niektorí pacienti majú problémy s paralýzou aj po prebudení, no takmer vždy ide len o dočasné následky.

everydayhealth.com

Pod drobnohľadom

Po celú dobu anestézie musí byť pacient pod odborných dohľadom anestéziológa. Napriek tomu, že môže ísť o celkom bežný zákrok, celková anestézia má svoje riziká. Medzi najčastejšie patrí zvracanie. Pacient však môže dostať aj pneumóniu či mŕtvicu. Asi najhorším scenárom je, že ľudské telo anestéziu jednoducho nezvládne a nastáva zástava dýchania a srdca.

pixabay.com

Reštart mozgu

Keď je konečne po všetkom a vplyv anestézie začína v tele slabnúť je čas, aby mozog nabehol späť do klasického režimu. Nie je to však také jednoduché, ako si možno myslíte. Výskumy ukázali, že ľudský mozog sa po celkovej anestézii „štartuje“ postupne, z jedného centra do druhého sa funkcie mozgu postupne vracajú do normálu. Podľa vedcov je dokonca možné, že sa mozog po anestézii na krátku dobu vráti do primitívnejšieho evolučného štádia. Ihneď po „prebudení“ sa väčšina ľudí cíti absolútne zmätene či agresívne, neovládajú motorické schopnosti a nedokážu sa vyjadrovať. Našťastie si tieto udalosti vôbec nepamätáme…

huffingtonpost.com

Anestetické vedomie

Na koniec absolútna lahôdka. Predstavte si, že anestézia zlyhá a vy sa preberiete priamo uprostred operácie. Vaše vedomie funguje absolútne normálne, cítite bolesť, no pohnúť sa nedokážete. To nie je nočná mora, ale skutočnosť, ktorá sa udeje v 1-2 prípadoch z 1000. Podľa odborníkov k takémuto prípadu prichádza, ak je pacientovi podaná nesprávna (slabá) dávka liekov. Paralyzovaný človek, neschopný hovoriť si ale zapamätá všetky detaily operácie.

wikipedia.org

Pozri aj: Zápcha trvajúca 35 dní, triaška a smrť. 8 čudných vecí, ktoré sa stanú s vašim telom, ak začnete jesť ľudské mäso

ranker.com

 

Uložiť článok

Najnovšie články