Už ste sa niekedy pozreli do knihy receptov Vašej babičky a stalo sa Vám, že ste boli prekvapení? Aj keď niektorí kuchári aj dnes radi...
Už ste sa niekedy pozreli do knihy receptov Vašej babičky a stalo sa Vám, že ste boli prekvapení? Aj keď niektorí kuchári aj dnes radi skúšajú rôzne kulinárske novinky, pravdou je, že kultúra jedla bola vždy rôznorodá. V priebehu našej dlhej histórie ľudia jedli rozličné veci pochádzajúce z mora, zeme či vzduchu. Pozrime sa spoločne na tie najzvláštnejšie.
Článok pokračuje pod videom ↓
Ambra
Keď sa v starovekej Číne vyplavili z mora ambry, ľudia si mysleli, že sú to sliny draka. Ambra však v skutočnosti pochádza z veľryby – vlastne z druhého konca veľryby. Je to v podstate zmes tukov a žlčových foriem, ktoré vznikajú vtedy, keď sa veľryba snaží zjesť ťažké látky (ako napríklad vtáčí zobák). Cez veľrybu to prechádza ako kamene v močovom mechúre. Keď sa ambra vyplaví na povrch oceánu, stvrdne a po istom čase je na nej vosk.
Vajcia čierneho leguána
Je to v podstate stávka istoty – keď sa povedia vajcia, pomyslite si, že pochádzajú z niečoho čo má perie. Avšak rovnako by ste sa nemýlili, keby ste povedali, že pochádzajú z plaza. Kožovitá a hrubá vonkajšia vrstva vajcia z čierneho leguána sa zdá byť nejedlá pre mnoho ľudí. Avšak s Mayskej kultúre sa práve čierne leguány chovajú vďaka ich krásnym vajciam, ktoré majú ešte aj žĺtko. Prví Európania, ktorí sa stretli s Maymi si mysleli, že títo ľudia držia pôst kvôli tomu, že jedli veľmi málo mäsa. Ich stravu tvorili domácke rastliny, hmyz a včely – žiadne cicavce, ktoré by im dodali potrebné bielkoviny.
Plnený plšík hnedý
O tomto malom zvieratku tiež prezývanom „plch“ si skôr môžete pomyslieť, že je to malý zlatý škrečok. Tiež sa Vám môže spájať s rozprávkou „Alica v krajine zázrakov“. Avšak v skutočnosti boli v starom Ríme tieto plšíky pečené ako delikatesa. Rimana si celú zimu tieto zvieratká vykrmovali a napokon si ich podávali ako špeciálnu pochúťku.
Octový koláč
Určite ste už počuli príslovie, že ak Vám život núka citróny, urobte z nich limonádu. Ale vedeli ste, že ak Vám život dáva ocot, môžete si z neho spraviť koláč? Nikto presne nevie kto a kde prvýkrát vymyslel koláč z octovou príchuťou, ale podľa odhadov sa to mohlo stať niekde v polovici roku 1800 a pravdepodobne na ďalekom juhu. Ľudia si myslia, že jablčný ocot začali prvýkrát používať šetrní kuchári, ktorí ho do koláčov dávali namiesto ovocia a citrónovej šťavy – tie boli omnoho drahšie.
Muktuk
Pre ľudí, ktorí žijú v Arktíde, je oceán zdrojom väčšiny ich potravy. Tradične jedia tamojší ľudia ryby, príležitostne veľryby či tulene.Muktuk je jedlo, ktoré sa skladá z veľrybej kože s vrstvou veľrybieho tuku ako príloha. Koža veľryby grónskej je dokonca považovaná za jednu z najchutnejších! Môže sa podávať rôznymi spôsobmi: solená, čerstvá, nakladaná alebo pražená. Chuť veľrybieho tuku je opísaná ako orechová s trochou gumeného.
Nahlásiť chybu v článku