Na dovolenke sa dá spoznávať krajinu aj prostredníctvom chuťových buniek. Možno sa vám už ale stalo, že vám výber dobroty nesadol a pokazil príjemné chvíle. Ak sa chystáte do Chorvátska a chcete sa tomuto vyhnúť, pozrite si zoznam najhorších miestnych jedál. Teraz však prejdime k chorvátskym destilátom a likérom — toto sú tie najlepšie, ktoré tu môžete ochutnať, priniesol ho Taste Atlas.
Pri obede alebo večeri v zahraničí sa môže stať, že vás čašník v reštaurácii ponúkne niečím miestnym na prípitok (ak áno, neprežeňte to, aby ste si zbytočne nepokazili dovolenku). A možno tak ochutnáte jeden z týchto nápojov.
Toto je top 5 najlepších
Na prvom mieste zoznamu sa ocitol nápoj „Slavónska slivovica“, ktorá môže obsahovať od 37,5 do 42,5 % alkoholu, spomína Taste Atlas. Popularite sa teší na východe krajiny. Druhú priečku obsadila „dunjevača“, teda liehovina z kvasených dulí. Tento alkohol sa teší obľube naprieč Balkánom. Tretie miesto patrí likéru z červeného vína s názvom „teranino“. Môže byť ochutený napríklad vanilkou alebo škoricou.
Ak sa vám s Chorvátskom spája najmä rakija, v tomto rebríčku jej aktuálne patrí štvrtá priečka. Ide o destilát vyrábaný z rôznych druhov ovocia, napríklad zo sliviek, z hrušiek či jabĺk. Päticu toho naj uzatvára „biska“ — brandy s príchuťou imela.
Nahlásiť chybu v článku