S kávou je to komplikované. Buď ju milujete alebo nenávidíte.

U nás sa káva pripravuje na mnoho spôsobov a v kaviarňach si už naozaj môžete vybrať kávu od výmyslu sveta. Tradičná turecká, espresso, kapučíno, či obyčajná nesca s mliekom. Vedeli ste ale, že káva sa v iných krajinách môže pripravovať inak? Iný kraj, iný mrav. Platí to aj o káve. Akú kávu máte najradšej vy? Viete si predstaviť kávu s citrónom a korením? V niektorých krajinách je to bežné.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kaffeost – Fínsko

kava1
youtube.com

Vo Fínsku sa horúca káva sa naleje na kúsky juustoleipä (syreniny). Aj keď to môžno neznie lákavo, Fíni túto kombináciu milujú.

Türk Kahvesi – Turecko

kava2
wikipedia.org

Pražené a jemne mleté kávové zrná bublajú v špeciálnej medenej a mosadznej nádobe, zvanej cezve. Turecká káva je zvláštna v tom, že sa pripravuje bez filtra, a teda sa usadí na dne. Je to však veľký rozdiel oproti tureckej káve, akú poznáme u nás.

Yuanyang – Malajzia

kava3
thewoksoflife.com

Tento lahodný silný nápoj, ktorý sa môže podávať horúci alebo studený, sa skladá z troch druhov čiernej kávy, siedmych dielov hongkongského čaju s mliekom, zmesi čierneho čaju a mlieka.

Flat White – Austrália

kava4
flickr.com

Podobne ako u latté, aj tento austrálsky nápoj obsahuje napenené mlieko a espresso. Jediné, v čom sa od latté táto káva líši, je veľkosť. Je o dosť menšie.

Frappé – Grécko

kava17
sheknows.com

Frappé vynašiel zástupca Nescafé v roku 1957. Frappé je populárny letný nápoj v Grécku, skladajúci sa z ľadovej instantnej kávy v mliečnej pene.

Espresso Romano – Taliansko

kava18
nomadnewsdotcom

Pravé talianske espresso sa podáva s plátkom citróna, ktorý podporuje sladkú chuť na jazyku.

Cà phê đá — Vietnam

kava7
flickr.com

Táto káva je veľmi sadká a vo Vietname sa pripravuje s ľadom, s mletou tmavou praženou kávou a s kondenzovaným mliekom, a to všetko pomocou francúzskeho odkvapkávajúceho filtra.

Café de Olla – Mexiko

kava8
wikimedia.org

Škorica a tradičná mexická káva s piloncillom, čo je nerafinovaný trstinový cukor a hlinený hrnček. Takto by sa podľa miestnych obyvateľov mala pripravovať pravá káva.

Café Touba – Senegal

kava9
coffeebeanjunkie.com

Tento nápoj je ochutený Guinea korením a klinčekmi. Korenie je zmiešané s kávovými zrnami a následne je káva prefiltrovaná cez špeciálny filter.

Cafezinho – Brazília

kava19
maria-brazil.org

 

Zatiaľ čo mnohí považujú Caipirinhu za brazílsky národný nápoj, pre miestnych obyvateľov je favorit cafezinho. Pripravuje sa podobne ako espresso a má rovnakú veľkosť. Jediným rozdielom je, že táto káva sa spracuje spolu s cukrom, a teda si ju môžete vychutnať bez pridaného cukru.

Cafe Bombon Španielsko

kava11
flickr.com

Tí, ktorí majú radi sladšiu kávu, by mali určite vyskúšať bombon. Jedná sa o šialene silný a sladký nápoj, kde sa zmiešava rovnaký podiel kávy a kondenzovaného mlieka.

Írska káva- Írsko

kava12
flickr.com

Táto káva sa skladá z horúcej kávy, írskej whiskey, cukru a hustej smotany.

Wiener Mélange Rakúsko

kava20
pinterest.com

Podobne ako kapučíno, aj tento nápoj je v podstate espresso podávané s mliekom, mliečnou penou a často s nejakou šľahačkou či kakaovým práškom.

Café au lait – Francúzsko

kava14
flickr.com

Francúzska láska sa rodí pri čerstvej káve s mliekom. Káva sa podáva vo veľkej šálke, aby ste si mohli namočiť croissant.

Káva s korením- Maroko

kava21
vanabonds.com

Táto voňavá zmes tmavej kávy sa prelína s teplým korením ako kardamóm, čierne korenie, škorica, klinčeky a muškátový oriešok.

Café Cubano – Kuba

kava22
cubancoffee.com

Malá, ale silná káva, ktorá sa taktiež varí priamo s cukrom.

Pozri aj: 10+ fotografií tínedžeriek, ktoré si obliekli šaty svojich matiek z minulých dekád a zbúrali všetky mýty o tom, že už nie sú v móde

interez.sk (Lucia M.), thisisinsider.com
Uložiť článok

Najnovšie články