U nás sa káva pripravuje na mnoho spôsobov a v kaviarňach si už naozaj môžete vybrať kávu od výmyslu sveta. Tradičná turecká, espresso, kapučíno, či obyčajná nesca s mliekom. Vedeli ste ale, že káva sa v iných krajinách môže pripravovať inak? Iný kraj, iný mrav. Platí to aj o káve. Akú kávu máte najradšej vy? Viete si predstaviť kávu s citrónom a korením? V niektorých krajinách je to bežné.
Kaffeost – Fínsko
Vo Fínsku sa horúca káva sa naleje na kúsky juustoleipä (syreniny). Aj keď to môžno neznie lákavo, Fíni túto kombináciu milujú.
Türk Kahvesi – Turecko
Pražené a jemne mleté kávové zrná bublajú v špeciálnej medenej a mosadznej nádobe, zvanej cezve. Turecká káva je zvláštna v tom, že sa pripravuje bez filtra, a teda sa usadí na dne. Je to však veľký rozdiel oproti tureckej káve, akú poznáme u nás.
Yuanyang – Malajzia
Tento lahodný silný nápoj, ktorý sa môže podávať horúci alebo studený, sa skladá z troch druhov čiernej kávy, siedmych dielov hongkongského čaju s mliekom, zmesi čierneho čaju a mlieka.
Flat White – Austrália
Podobne ako u latté, aj tento austrálsky nápoj obsahuje napenené mlieko a espresso. Jediné, v čom sa od latté táto káva líši, je veľkosť. Je o dosť menšie.
Frappé – Grécko
Frappé vynašiel zástupca Nescafé v roku 1957. Frappé je populárny letný nápoj v Grécku, skladajúci sa z ľadovej instantnej kávy v mliečnej pene.
Espresso Romano – Taliansko
Pravé talianske espresso sa podáva s plátkom citróna, ktorý podporuje sladkú chuť na jazyku.
Cà phê đá — Vietnam
Táto káva je veľmi sadká a vo Vietname sa pripravuje s ľadom, s mletou tmavou praženou kávou a s kondenzovaným mliekom, a to všetko pomocou francúzskeho odkvapkávajúceho filtra.
Café de Olla – Mexiko
Škorica a tradičná mexická káva s piloncillom, čo je nerafinovaný trstinový cukor a hlinený hrnček. Takto by sa podľa miestnych obyvateľov mala pripravovať pravá káva.
Café Touba – Senegal
Tento nápoj je ochutený Guinea korením a klinčekmi. Korenie je zmiešané s kávovými zrnami a následne je káva prefiltrovaná cez špeciálny filter.
Cafezinho – Brazília
Zatiaľ čo mnohí považujú Caipirinhu za brazílsky národný nápoj, pre miestnych obyvateľov je favorit cafezinho. Pripravuje sa podobne ako espresso a má rovnakú veľkosť. Jediným rozdielom je, že táto káva sa spracuje spolu s cukrom, a teda si ju môžete vychutnať bez pridaného cukru.
Cafe Bombon – Španielsko
Tí, ktorí majú radi sladšiu kávu, by mali určite vyskúšať bombon. Jedná sa o šialene silný a sladký nápoj, kde sa zmiešava rovnaký podiel kávy a kondenzovaného mlieka.
Írska káva- Írsko
Táto káva sa skladá z horúcej kávy, írskej whiskey, cukru a hustej smotany.
Wiener Mélange – Rakúsko
Podobne ako kapučíno, aj tento nápoj je v podstate espresso podávané s mliekom, mliečnou penou a často s nejakou šľahačkou či kakaovým práškom.
Café au lait – Francúzsko
Francúzska láska sa rodí pri čerstvej káve s mliekom. Káva sa podáva vo veľkej šálke, aby ste si mohli namočiť croissant.
Káva s korením- Maroko
Táto voňavá zmes tmavej kávy sa prelína s teplým korením ako kardamóm, čierne korenie, škorica, klinčeky a muškátový oriešok.
Café Cubano – Kuba
Malá, ale silná káva, ktorá sa taktiež varí priamo s cukrom.
interez.sk (Lucia M.), thisisinsider.com
Nahlásiť chybu v článku