Každý z nás určite z času na čas navštevuje reštaurácie. Keďže pre ich majiteľov je to biznis ako každý iný, aj oni vymýšľajú rôzne triky a ťahy, ako zarobiť ľahšie, rýchlejšie a pohodlnejšie. A pritom využívajú nás, ľudí, ktorí ich podnik navštívime. Ako to robia?
Bez znaku meny
Reštaurácie často vo svojich ponukových lístkoch vynechávajú znak miestnej meny. U nás teda menu nájdete často napísané tak, že na stránkach chýba znak eura a sú tam napísané iba číslice, ktoré predstavujú sumu jednotlivých pokrmov. Štúdie z Cornellskej hotelovej univerzity totiž dokázali, že keď zákazník nevidí na lístku znak peňazí, vnútorne si neuvedomuje, že míňa tak veľa.
Zaokrúhľovanie
Tento trik viac ako reštaurácie používajú skôr hostince, bary a krčmy. Svoje ceny naschvál nastavujú tak, aby ich zákazník pri platení zaokrúhlil aspoň o niečo nahor. Vy potom máte dobrý pocit, že ste nechali tringelt, no v skutočnosti ste boli k tomu nepriamo donútení. Reštaurácie si poväčšine takto jedálne lístky neupravujú…
![thisinsider.com](http://interez.sk/wp-content/uploads/2016/07/restauracie.jpg?x12522)
Opisný jazyk
Možno ste si to v niektorých podnikoch už všimli. Jedálne lístky bývajú často napísané veľmi netradične. Niektoré reštaurácie stavia na humor, iné dajú svojím jedlám zaujímavé názvy a často ich popis napíšu tak, že vás v konečnom dôsledku zaujme viac ako jedlo samotné. Štúdie totiž dokazujú, že takýto jedálny lístok reštaurácii zarobí viac ako bežný.
Spájanie jedla s rodinou
Jedli ste už v reštaurácii Babičkine buchty, palacinky, či iné dobroty? Znovu ide len o psychologický trik, ktorý si na vás majitelia pripravili. Pokrmy s takýmto názvom sa totiž predávajú oveľa jednoduchšie ako keby ste ich nazvali tradične. Spojenie s rodinou v nás totiž vyvoláva pocit nostalgie a dôvery v dobré jedlo.
![Gareth Williams, Flickr](http://interez.sk/wp-content/uploads/2016/07/restauracie-3.jpg?x12522)
Geografia
Podľa psychológa Charlesa Spenca z Oxfordskej univerzity sa rovnako dobre predáva aj geografický názov pokrmu či príslušnosť k nejakému etniku. Tak napríklad určite si radšej objednáte talianske cestoviny ako tie obyčajné a pri večeri vám dozaista bude viac chutiť toskánske vínko.
Menšie porcie
V mnohých reštauráciách nájdete v ponuke dve rôzne veľkosti jednej porcie. Väčšina ľudí si povie, že im postačí aj menšia a ešte aj menej zaplatia. Ide však o psychologický trik reštaurácie, pretože väčšia porcia s vyššou cenou je uvádzaná väčšinou iba pre porovnanie a zmanipulovanie ľudí. Podnik tak predá menšie porcie, no i tak na vás zarobí dosť.
![Matt Cardy, Getty Images](http://interez.sk/wp-content/uploads/2016/07/restauracie-2.jpg?x12522)
Pokračovanie na ďalšej strane…
![Michaela sa venuje jadrovému odpadu: Slovensko musí začať stavať hlbinné úložisko, najvhodnejšie sú takéto miesta](https://www.interez.sk/wp-content/uploads/2025/01/michaela-matulova-autorsky-2-425x222.jpg?x12522)
![Chirurg znásilnil 300 pacientov v narkóze, väčšinou deti: Jeden z najhorších prípadov pedofílie rozplakal aj policajtov](https://www.interez.sk/wp-content/uploads/2025/02/pedofil-cover-425x222.jpg?x12522)
![Pľuli na ňu a vyhrážali sa jej smrťou: Žene nikto neveril, že jej dieťa zjedol dingo, prípad storočia mal šokujúci záver](https://www.interez.sk/wp-content/uploads/2025/02/lindy-chamberlain-cover-1-425x222.jpg?x12522)
![Na výplatnej listine má údajne novinárov, protestujúcich aj migrantov: Prečo ľudia všetky problémy zvaľujú na Georgea Sorosa?](https://www.interez.sk/wp-content/uploads/2025/02/george-soros-cover-425x222.jpg?x12522)
![Renáta má už 16 rokov sklerózu multiplex: Lieky môžu stáť aj stovky eur na mesiac, nikdy neviete, čo bude o týždeň](https://www.interez.sk/wp-content/uploads/2025/01/skleroza-multiplex-renata-danekova-425x222.jpg?x12522)
![Navštívili sme bývalú Černákovu diskotéku, videli smej jej plány. Bianca je milionárka, ľudia si myslia, že je zneužívaná](https://www.interez.sk/wp-content/uploads/2025/02/cernak-bianca-425x222.jpg?x12522)
![Jedol mačacie konzervy, z kurníka vybudoval miliardovú firmu: Zakladateľ značky Patagonia rozdáva celý svoj majetok](https://www.interez.sk/wp-content/uploads/2025/02/patagonia-zakladatel-425x222.jpg?x12522)
![Lekári sa mu vysmievali: Aby dokázal, že má pravdu, vypil bakteriálny roztok a nakazil sa. Dostal za to Nobelovu cenu](https://www.interez.sk/wp-content/uploads/2020/08/barymarshall-425x222.jpg?x12522)
![Okúpete sa vo vode horúcej 37 °C a z ceny spadnete zo stoličky: Našli sme najlepšie termálne kúpele u našich susedov](https://www.interez.sk/wp-content/uploads/2025/01/alpentherme-425x222.jpg?x12522)
Nahlásiť chybu v článku