Prednedávnom sme vám priniesli zoznam top 10 najhoršie hodnotených jedál z Chorvátska – do zoznamu sa dostal chlieb s masťou, granadír i krvavnice. Aké jedlá ale ľudia hodnotia ako naozaj nechutné, pokiaľ hovoríme o krajine, ktorej kuchyňa patrí medzi tie najobľúbenejšie na svete? Poďme sa spoločne pozrieť na zoznam najhoršie hodnotených jedál z Talianska, ktorý vydal portál Taste Atlas.
Aj na Slovensku nájdeme okrem bryndzových halušiek či guláša aj marhuľovú polievku, mliečnu polievku s fazuľami a iné nevábne jedlá. Aké jedlá z Talianska ale patria k tým, ktoré ľudia ohodnotili ako najhoršie v krajine?
Vyprážaná slezina či rizoto s jahodami
Na prvom mieste sa ocitol typický pokrm Pani ca Meusa z mesta Palermo. Samotný vzhľad tohto jedla nás veľmi neodradí – vyzerá ako typické mäso v žemli so syrom, podobné smažáku či döner kebabu. Po prvom zahryznutí vás ale bude čakať nepríjemné prekvapenie. Namiesto klasického kuracieho, hovädzieho či bravčového mäsa sa táto pochúťka skladá z vyprážaných plátkov sleziny, ktorá je často doplnená i pľúcami a citrónom. Obyvatelia Palerma aspoň nie sú chudokrvní, nakoľko slezina je veľmi dobrým prírodným zdrojom železa.
Ak vás ešte neprešla chuť do jedla, zaručene o ňu prídete pri druhom jedle v zozname. Pochúťka Nervetti pozostáva z vychladenej huspeniny, ktorej tenké plátky dopĺňajú olivy, cibuľa, zeler a mrkva. Všetky ingrediencie v tomto jedle kričia po tom, aby sa našli ľudia, pre ktorých by takáto večera bola nočnou morou.
Takto vyzerá celý zoznam:
- Pani ca Meusa: Vyprážané plátky sleziny a pľúc v žemli
- Nervetti: Rôsol so zeleninou
- Anicini: Sušienky s anízom
- Pandolce: Koláč s hrozienkami a píniovými orechmi
- Cima alla Genovese: Mäsový bochník z teľacích pŕs
- Risotto alle fragole: Rizoto so zeleninou, jahodami a balzamikovým octom
- Pizza mimóza: Biela pizza so smotanou a prílohami
- Involtini di pesce spada: Rolky z mečúňa
- Cavalluci: Vianočné koláče z kandizovaného ovocia
- Coppia Ferrarese: Ferrarské zatáčané pečivo
Do zoznamu sa dostali aj Anicini – chrumkavé sušienky, ktoré sa pripravujú z vajec, múky, cukru a vody z pomarančových kvetov a semienok anízu. Obľúbené nie sú preto, lebo chuť anízu je veľmi podobná čiernemu sladkému drievku – lekorici, ktorú síce niektorí milujú, no existuje aj mnoho takých ľudí, ktorí jej chuť jednoducho nezvládajú.
Podobne na tom je aj ďalšie sladké jedlo v zozname, janovský koláč pandolce naplnený hrozienkami a píniovými orechmi, ktoré naozaj nepatria medzi obľúbené ingrediencie.
Proti umiestneniu janovského cima alla Genovese zase bude namietať veľmi málo ľudí; mäsový bochník z teľacích pŕs s cibuľou, bravčovou masťou, pistáciami, vnútornosťami a ďalšími lahôdkami určite nepatrí medzi najpopulárnejšie jedlá na svete. V minulosti patril k obľúbeným formám ako sa porátať so zvyškami v kuchyni, no i samotní obyvatelia už túto pochúťku pripravovať nezvyknú.
Väčšina ďalších jedál v zozname je vecou vkusu. Nie každému chutí smotanová pizza mimóza, tradičné talianske zatáčané pečivo či koláče, ktoré obsahujú kandizované ovocie. Hádam jedinou kontroverznou zložkou v zozname ostáva neslávne risoto alle fragole s jahodami a balzamikom, ktorého „nenásilná“ chuť je k tomu doplnená cibuľou, mrkvou a bielym vínom.
Nahlásiť chybu v článku