To, čo sa skrýva za týmito číslami na spodku plastových fliaš, je dôležitejšie, ako ste si doteraz mysleli

Žijeme doslova v plastovej dobe. Už si to ani neuvedomujeme, no všade okolo nás sú plasty. Od vreciek na odpadky, naše oblečenie, až po autá, všade môžeme v menšej či väčšej miere naraziť na nejaký plast. Osobitnou kategóriou je plast, ktorý slúži ako obal potravín alebo nápojov. Možno ste si všimli, že na mnohých plastových obaloch, často sú to práve fľaše, môžeme nájsť číslo v trojuholníku, ktorý je tvorený šípkami. Viete, čo tieto symboly a čísla vlastne znamenajú?

Oficiálne ide o recyklačné symboly. Šípky znázorňujú, že obal je možné zhodnotiť. Jednotlivé čísla predstavujú rôzne druhy plastov a samozrejme, každý má iné využitie a vlastnosti.

Číslo 1

Týmto číslom sú označené zvyčajne plastové fľaše od rôznych nápojov alebo minerálok. Sú to známe PET fľaše. Veľkou výhodou je, že sú úplne recyklovateľné. Nie sú však celkom vhodné na opätovné použitie, kvôli možnosti zanesenia baktérií, ktoré sa z vnútra fľaše ťažko odstraňujú. Navyše, ak je takáto fľaša vystavená priamemu slnečnému žiareniu, existujú obavy, že bude do tekutiny vylučovať zdraviu škodlivé látky. Ich opätovné využitie nechávame na vašom uvážení.

Číslo 2

Plast označený týmto symbolom je polyetylén vysokej hustoty, u nás je známa jeho podoba v tenkej fólii pod názvom mikrotén. Zo zdravotného hľadiska je ako obal potravín veľmi vhodný, keďže sa nezistilo, že by do potravín dokázal uvoľňovať škodlivé a iné látky. Okrem spomínanej fólie sa používa tiež ako fľaša na džúsy a sirupy, ale aj kozmetické prípravky, v zahraničí je do neho často balené aj mlieko.

Číslo 3

Tento plast je známy ako PVC. Je nevhodný ako obal na potraviny, lebo zo seba vylučuje ftaláty, ktoré v tele môžu narušovať hormonálnu štruktúru. Využíva sa najmä v stavebníctve, alebo tiež v elektrotechnike. Fľašu s takýmto označením nikdy nepoužívajte na nápoje. Väčšinou sa v takej fľaši nachádzajú čistiace prostriedky alebo niektoré kozmetické výrobky.

Číslo 4

Tento plast je ako obal na potraviny veľmi vhodný. Ide o polyetylén s nízkou hustotou. Je stály, odoláva vysokým teplotám, je netoxický, bez zápachu. Najčastejšie sa využíva  na výrobu mäkkých potravinárskych fólii.

Pokračovanie na ďalšej strane… 

zdroj:

interez.sk (Matej Mensatoris), boredomtherapy.com

ZAPOJIŤ SA DO DISKUSIE
687
687

PODPORUJEME



Tvoj názor?

Komentárov