Keď som bola malá, chodievali sme občas k babke a dedkovi (rozumej prastarých rodičov) na Oravu. Tak, ako vo veľa iných miestach na Slovensku, aj tu ostali tradície zachované. Vždy som sa najviac tešila na domáce syry. Ak aj vy chcete pridať ruku k dielu a vrátiť tak možno nejaké tradície, vyskúšajte tento recept na krémový syr.
Jeho výroba je veľmi jednoduchá. Chuťou veľmi pripomína klasické tvarohové syry ako Lučina alebo Bánovecká nátierka, určite ich poznáte veľa. Ja ho používam namiesto masla, do koláčov a do rôznych jedál, kam si myslím, že sa hodí. Na jeho prípravu budete potrebovať len veľký biely plnotučný jogurt, prípadne jogurt gréckeho typu. Množstvo jogurtu zvoľte také, koľko asi tvarohového syru budete chcieť.
Postup:
Pripravte si nejakú nádobu a plátno. Ja používam obyčajnú bielu kuchynskú utierku, alebo detskú látkovú plienku (staršie ročníky určite poznajú). Utierku si vždy položím na vyššiu nádobu a vylejem do nej celý jogurt.
Všetky kraje zdvihnem a zopnem gumičkou. Hotové vrecko buď pripevním na vodovodný kohútik, alebo zavesím na varešku, ktorú nechám položenú na nádobe. Potom treba nechať vrecko s jogurtom odkvapkať. Tekutina, ktorá stečie z vrecka, je srvátka. Celý tento proces trvá 12 až 24 hodín. Skúšala som vrecko zvesiť už aj po 8 hodinách a výsledok bol pomerne rovnaký. Na záver ešte vrecko dobre postláčajte, aby prebytočná srvátka odkvapkala. Vnútri vám ostane už len jemný tvaroh. Takýto syr vám v chladničke vydrží až mesiac.
Môžete ho natierať na muffiny či hrianky a skvelé je, ak ho trochu osolíte a primiešate nejaké čerstvé bylinky.
Pre lepšiu predstavivosť sa môžete nechať inšpirovať aj videom. Skúšali ste už doma vyrobiť nejaký syr? Aké druhy sa vám vydarili? Podeľte sa o svoje názory v komentároch.
[youtube _ju6PA9HdqE 720 410]
Nahlásiť chybu v článku