Tento dezert vám určite nemusím predstavovať. Všetci milovníci čokolády sa s ním už určite stretli. Možno ste len videli krásny obrázok, alebo ste nevedeli nájsť...

Tento dezert vám určite nemusím predstavovať. Všetci milovníci čokolády sa s ním už určite stretli. Možno ste len videli krásny obrázok, alebo ste nevedeli nájsť vhodný recept. Ja osobne vždy robím podľa jedného receptu, ktorý sa mi osvedčil už niekoľkokrát. Je to skvelá pochúťka a potešíte ňou každého maškrtníka. Úplne dokonalé je, keď do neho zakrojíte a vidíte ako zvnútra vyteká krémová čokoláda. Preto ten názov „lava cake“.

Článok pokračuje pod videom ↓
lava cake 11
savorysweetlife.com

Suroviny na približne 4 porcie:

100-120 g kvalitnej čokolády

100 g masla

100 g cukru

3 vajíčka

100 g múky (najlepšie polohrubej)

trošku soli

kúsok masla a kakaa na vysypanie formičiek

lava cake1
buzzfeed.com

Postup:

Na úvod by som vám chcela povedať jednu zásadnú vec. Skúšala som tento dezert pripravovať aj vo forme na muffiny. Výsledok nebol nič moc, v silikónovej forme sa to absolútne nedalo spraviť a v kovovej už to bolo lepšie. Najlepšie bolo asi robiť tento koláčik v keramickom hrnčeku, poprípade v nádobe, v ktorej pripravujem crème brûlée. Ak budete mať však aj inú skúsenosť, určite mi dajte vedieť v komentároch.

Najskôr si vymažeme formičky maslom a dáme ich na krátku chvíľu do mrazničky. Maslo a čokoládu si pokrájame a dáme do vodného kúpeľa.

lava cake3
pastrypal.com

Miešame až kým sa všetko neroztopí a neprepojí. Zmes necháme trochu vychladnúť a občas ju premiešame.

lava cake4
pastrypal.com

V miske si vymiešame vajíčka s cukrom do hladkej peny a postupne pridávame múku.

lava cake5
livingalifeincolour.com

Potom do zmesi primiešame čokoládu s maslom a dobre premiešame. Formičky vysypeme kakaom a naplníme cestom.

lav cake 8
buzzfeed.com
lava cake 7
thehungrymouse.com

Rúru si rozohrejeme na 200°C, formičky dáme na plech a pečieme približne 10 až 12 minút. Správnu konzistenciu je dosť ťažké odhadnúť, ale na povrchu by sme mali mať jemnú kôrku a vnútri by mal byť koláčik tekutejší.

lava cake 10
savorysweetlife.com

Po upečení necháme formičky trochu vychladnúť a ostrým nožom oddelíme koláčik od okrajov. Na formičku si položíme tanier a potom koláč jemne vyklopíme. Podávame ho najlepšie so zmrzlinou alebo nejakou ovocnou horúcou omáčkou. Nie je nič lepšie ako mať v chladničke pripravený tento dezert a keď príde návšteva, dať ho len na pár minút upiecť.

lava cake 9
buzzfeed.com
Uložiť článok

Najnovšie články