Pesto je zmes bylín alebo zeleniny, ktorá sa dokonale hodí takmer ku všetkému. Na hrianku, do cestovín, k rizotu, do polievok, môžete to vyskúšať pri...

Pesto je zmes bylín alebo zeleniny, ktorá sa dokonale hodí takmer ku všetkému. Na hrianku, do cestovín, k rizotu, do polievok, môžete to vyskúšať pri ktoromkoľvek recepte. Jeho príprava je naozaj veľmi jednoduchá a navyše, môžete si ho zamraziť, alebo nechať v chladničke. Pripravila som si pre vás asi tri najznámejšie variácie pesta, tri svieže nápady, pričom mojím najobľúbenejším je momentálne brokolicové.

pesto3
mysocaldlife.com

Postup je pri každom peste rovnaký. Všetky ingrediencie sa spolu zmiešajú a vytvoria chuťovo dokonalú zmes. Na zmiešanie môžete použiť mixér alebo mažiar. Celá príprava netrvá viac ako 10 minút a domáce pesto je neporovnateľné s tým kúpeným. Je aromatickejšie, chutnejšie a má toľko využití, že to ani neviem zrátať.

Bazalkové pesto

Bazalku v črepníku kúpite už kdekoľvek a naozaj to stojí za to už len kvôli tomu, že prevonia váš domov. V lete ju pestujem na balkóne, pričom dávam pozor, aby na ňu nesvietilo priame slnko. Ak máte bylinkovú záhradku, určite odporúčam zasadiť.

pesto2
marieclairemaison.com

K výrobe svojho pesta budete potrebovať 2 strúčiky olúpaného cesnaku, 2 hrnčeky bazalkových lístkov, ½ hrnčeka pomletých orieškov (kešu, vlašské), 3 lyžice olivového oleja, šťavu z jedného citróna, soľ, korenie.

pesto4
mysocaldlife.com

Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme na hladkú zmes a naplníme sklenené poháriky. Do pesta môžete pridať aj strúhaný parmezán, ale sa väčšinou zaobídem bez toho.

pesto
genius.com

Brokolicové pesto

Najlepšie je samozrejme z čerstvej brokolice. Ak však v obchodoch čerstvú nenájdete, dá sa pripraviť aj z mrazenej. Brokolicové hlavičky si pripravíme na pare, poprípade ich necháme dve minútky v horúcej vode. Nepotrebujeme, aby bola brokolica uvarená, skôr aby bola chrumkavá.

pesto6
toriavey.com

Potrebujeme ešte dva strúčiky cesnaku, šťavu z citróna, 3 lyžice olivového oleja, trochu pomletých orieškov, soľ a korenie. Postupne všetky prísady rozmixujeme a postupujeme ako pri bazalkovom peste.

Pokračovanie na ďalšej strane…

Uložiť článok

Najnovšie články